Ze zeggen dat studeren de leukste tijd van je leven is en daar zullen de meeste het wel mee eens zijn. Wat misschien nog wel het leukste aan studeren is, is dat je eindelijk ‘op jezelf’ mag gaan wonen. Natuurlijk is een studentenkamertje niet te vergelijken met een echte woning en alles wat daarbij hoort, maar toch is het een stap naar zelfstandigheid en vrijheid. Je zult in ieder geval geen last meer hebben van je ouders, broertjes of zussen. Lekker doen waar jij zin in hebt en wanneer je maar wilt. Waar moet je als student zoal op letten bij het wonen op kamers?

Vinden van een kamer

Het vinden van een geschikte kamer is misschien wel het meest lastige voor een student. De vraag is namelijk enorm en vaak is er niet genoeg aanbod. Door de enorme vraag kunnen aanbieders de prijzen ook hoog houden. Hierdoor is het wonen op kamers niet meer mogelijk voor alle studenten, omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Probeer je als student in ieder geval bij verschillende studenten-complexen in te schrijven en probeer tegelijkertijd ook woningen via sites zoals Funda.nl in de gaten te houden.
Eten

Het is algemeen bekend dat wanneer je als student op kamers gaat wonen, je eetgewoontes er nou niet bepaald op vooruit gaan. De gemiddelde studentenmaaltijd bestaat dan ook uit pasta, pizza en andere junkfood. Een ander nadeel is dat je altijd zelf je eten moet gaan koken en dat het niet voor je klaarstaat wanneer je thuiskomt. Tenzij je zelf heel erg van koken houdt, zal dit niet zo’n issue zijn. Anders heet ik je welkom in het studentendieet.

Maandelijkse kosten

Waar veel studenten zich ook op verkijken zijn de maandelijkse kosten. Op jezelf gaan wonen is eenmaal niet goedkoop, ook niet in een studentenkamer. Als student heb je het doorgaans al niet breed, dus elk dubbeltje telt. Je grootste last zal je huur zijn. Natuurlijk kun je proberen hier over te onderhandelen, maar dat heeft vaak geen zin. Besparen op je huurkosten zal dus niet mogelijk zijn, maar wel is het mogelijk om te besparen op andere punten.

Door goed en slim om te gaan met gas, water en elektriciteit kun je maandelijks flink wat besparen. Dat betekent meer geld overhouden voor bier, feestjes en nog meer bier! Ook kun je besparen door je maandelijkse abonnementen nog eens goed door te lopen, zoals de sportschool, tijdschriften, mobiele abonnementen etc.

Sorry, comments are closed.