Er komen steeds meer kinderen in aanmerking voor het onderwijs, wat betekent dat de klassen ook voller raken. Hierdoor is het aantal leerlingen per leraar in de laatste jaren toegenomen. De trend wordt niet alleen gesignaleerd bij het hoger onderwijs zoals het MBO, maar ook bij basisscholen en middelbare scholen. Dat meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) vandaag.

De organisatie heeft de verhouding met betrekking tot leerling en leraar in de afgelopen zes jaar kunnen analyseren. De leerling-leeraarratio was vorig jaar 18,8 voor basisscholen terwijl dat in 2007 nog 17,9 was. Dat betekent niet automatisch dat er gemiddeld één leerling per leraar extra is bijgekomen. In het middelbaar onderwijs steeg het ratio met 0,8 tot 15,3.

Op het MBO was de grootste stijging te zien, want daar steeg het leerling-leraarratio met 2,2 procent in zes jaar. In 2007 waren er gemiddeld 21,3 leerlingen per leraar terwijl dat nu opgelopen is tot 23,5. De ratio’s betekenen niet dat er slechts één leraar is, want er zijn vaak meerdere personen zoals intern begeleiders, mentors en andere soorten docenten.

Dat houdt direct in dat de gemiddelde groepsgrootte ook een stuk hoger ligt. De onderwijsvakbond hield recentelijk een vragenlijst onder eigen leden over de klassengrootte. Hieruit werd duidelijk dat 16,67% procent van de scholen klassen heeft met meer dan 30 leerlingen. Bij scholen met meer dan 500 leerlingen komt het zelfs vaker (20 procent) voor.

Zorgwekkend volgens het AOb

De AOb beschouwt het groter worden van de klassen als een serieus probleem. “Hoe meer leerlingen per klas, hoe minder tijd de leraar voor hen heeft”. Daarnaast blijven initiatieven zoals typecursus voor het leren typen ook liggen. Daarom zijn andere vakbonden het met deze stelling eens en hebben zelfs al actiegevoerd tegen volle klassen.

Leraren In Actie (LIA) stelde een petitie beschikbaar waar ruim 40.000 handtekeningen op kwamen. Hierdoor is de Tweede Kamer verplicht om het burgerinitiatief in behandeling te nemen. De vakbonden hebben het liefst dat er een regeling komt om de klassengrootte te verminderen.

Sorry, comments are closed.